Amla - Indický angrešt

Amla je rostlina s jedlým ovocem, známe ji také pod českým názvem indický angrešt.

Amlu můžeme najít také pod latinským názvem Phyllanthus emblica nebo Emblica officinalis, jednoduše emblice, embrob myrobalan, myrobalan. Říká se jí také amalaki nebo nebeské ovoce.

Čím je tato rostlina tak výjimečná?

Národní institut zdraví USA zkoumal účinky plodů této rostliny. Porovnávali ji s 278 druhy ovoce a 303 druhy zeleniny a amla dosahovala nejvyšších hodnot při měření obsahu antioxidantů ze všech měřených vzorků. Její silné antioxidační vlastnosti jsou dosaženy přirozenou kombinací látek jako jsou quercetin (přirozeně se vyskytující cenný antioxidant rostlinného původu), organická kyselina gallová a polyfenolický antioxidant kyselina ellagová (nachází se v mnoha druzích ovoce a zeleniny - v malinách, jahodách, brusinkách, vlašských ořech v granátových jablkách, v zeleném čaji atd.). Kromě těchto nejsilnějších antioxidantů amla obsahuje také řadu dalších méně známých složek.

Plody amly obsahují také velké množství kyseliny askorbové (vitamin C), která je mnohem snáze vstřebatelná než syntetický vitamín C; dále vitamín E, polyfenoly, taniny, aminokyseliny i minerální látky.

Díky tomuto unikátnímu složení amla dokáže velmi posílit náš imunitní systém. Má velmi mnoho vysoce pozitivních dopadů na lidský organismus.

Jak silný přírodní antioxidant pomáhá:

  • při léčbě nádorových onemocnění
  • chrání před poškozením buněk
  • zpomaluje procesy stárnutí, podporuje dlouhověkost
  • je výborným protizánětlivým prostředkem
  • snižuje horečku
  • posiluje činnost srdce
  • podporuje normální hladinu cholesterolu
  • zlepšuje trávení
  • odstraňuje zácpu
  • podporuje správné fungování jater
  • prospívá očím - zlepšuje vidění
  • zvyšuje počet neurotransmiterů v mozku
  • posiluje intelekt
  • vyrovnává hladinu glukózy v krvi
  • pomáhá při bolestech v krku, při léčbě tuberkulózy, astmatu a bronchitidy

Amla se také používá v kosmetice. Pasta z prášku plodů amly stimuluje vlasové kořínky a podporuje růst vlasů. Má schopnost fixovat barvy a zahlazuje strukturu vlasu. Chrání pokožku hlavy před infekcemi, vyživuje vlasové kořínky a podporuje prokrvení vlasových cibulek. Díky těmto účinkům brání pravidelné používání amly předčasnému šedivění vlasů.

Amla může dorůst do výšky 1m, ale někdy dosahuje až výšky 8m. Její plody dozrávají na podzim. Jejich chuť je kyselá a hořká. Uvádí se, že v Indii se alma obvykle je ponořena do slané vody a chilli prášku, aby mělo ovoce zajímavější chuť. Amla má kyselou, adstringentní, sladkou, hořkou a ostrou chuť a dodává ochlazující energii. V ájurvédské medicíně je považována za jednu z nejdůležitějších potravin, které pomáhají lidskému tělu v mnoha směrech.

I lidé, kteří nemají zdravotní problémy, se po užívání doplňku stravy s obsahem amly cítí lépe, jsou vitálnější.

Pro nemocné nebo zesláblé lidi přináší amla pomoc v boji s nemocí, podporuje organismus, aby mělo sílu zharmonizovat celé naše vnitřní prostředí.