Kolagen z mořských ryb

Co je kolagen?

Kolagen je mimobuněčný skleroprotein, tzn. nerozpustná bílkovina, která je součástí vazivových a podpůrných tkání. Tvoří 25 - 30% všech proteinů v těle savců a je složkou mezibuněčné hmoty v podobě kolagenových vláken. V současnosti známe nejméně 27 rozdílných typů kolagenů, označují se I - XXVII:

  • nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech
  • typ II se vyskytuje v chrupavkách
  • typ III je kolagen embryonálního vývoje, později je nahrazen typem I
  • typ IV se vyskytuje v bazální membráně epitelů
  • kolagen typu V je charakteristický pro stěnu krevních cév

Zhruba od 25. roku života lidské tělo postupně ztrácí schopnost tvořit kolagen a v pokožce se jeho množství snižuje každoročně asi o 1,5 %. Po 40. roce života si jej lidské tělo nevytváří téměř vůbec. Jeho nedostatek v těle má za následek vznik vrásek, nástup celulitidy, vysoušení pokožky, ztrátu pružnosti a zdravého vzhledu nehtů a vlasů a začíná neodvratný sled procesů, které jsou charakteristické pro stárnutí - problémy s klouby, artritida, osteoporóza, pigmentové skvrny, špatné hojení zlomen .

Doplňování kolagenu

Ve snaze vyhnout se projevům stárnutí a také zdravotním problémům, které stárnutí provázejí, si doplňujeme nedostatek kolagenu z vnějších zdrojů. Kolagenové peptidy získáváme z kůže a kostí či šupin skotu, prasat a mořských ryb. Pro náš organismus je nejvhodnějším kolagenem ten, který se získává z kůže, kostí, ploutví i šupin mořských ryb a proto se mu často říká také rybí kolagen.

Rybí kolagen se vstřebává až 1,5krát lépe než kolagen z skotu a prasat a to kvůli jeho nízké molekulové hmotnosti. Rybí kolagen se absorbuje přes střevní bariéru do krevního oběhu a tak se následně dostává krevním řečištěm do celého těla.

Kolagen získaný ze suchozemských zvířat je obtížněji vstřebatelný kvůli jeho větší hustotě a odolnosti. Proces extrakce kolagenu z vepřových a hovězích kůží vyžaduje agresivní zpracovávání za pomoci působení silných chemických látek či enzymů, které však způsobují značné znehodnocení této bílkoviny. Navíc hovězí bílkovina může být nosičem prionů - bílkovin, které způsobují smrtelně nebezpečné onemocnění nervového systému zvířat i lidí jako je BSE nebo Creutzfeld-Jacobova choroba. Dokonce už byl prokázán i přenos známé nemoci šílených krav na člověka. Ryby patří mezi nižší organismy a dosud se neprokázalo, že by se u nich schopnost tvorby prionových bílkovin vyskytla.

Rybí kolagen se hydrolyzuje na peptidy s nízkou molekulovou hmotností, čímž se rychlost, jakou se vstřebává do těla, zmaximalizuje. Pravidelné užívání rybího kolagenu příznivě působí na kůži a pleť.

Další výhody mořského kolagenu

Mořský kolagen je protein, který se extrahuje druhotným zpracováním volně žijících mořských ryb. Je šetrným způsobem zbaven rybího zápachu při zachování nutriční hodnoty. Zpracovává se tak, aby byla zachována jeho biologická hodnota. studenou technologií.

  • hydroxyprolin - nejdůležitější složka pro produkci kolagenu v buňkách
  • arginin - pomáhá stimulovat imunitní systém a proces hojení ran
  • alanin - dodává energii do svalových tkání a mozku i centrálního nervového systému a posiluje imunitní systém
  • glycin - spouští uvolňování kyslíku potřebného pro proces tvorby buněk

Při pravidelném užívání rybího kolagenu se kromě zdravotních účinků dočkáte i kosmetického efektu. Vaše bude pokožka pružnější, pevnější, hydratovaná, hladší, omlazená a vyhnete se hlubokým vráskám.