Co je považováno za suplementaci na bázi přírodních složek?

11.03.2022

Pokud jde o doplňky stravy, máte dvě základní možnosti, přírodní nebo syntetické. Existují kritici a zastánci obou typů, takže je důležité rozhodnout, který typ je pro Vás a pro Váš životní styl lepší. Nejlepší způsob, jak to udělat, je dozvědět se více o obou druzích doplňků stravy.

Syntetické doplňky stravy jsou obvykle vyráběny v laboratoři pomocí různých fyzikálních nebo chemických procesů, zatímco přírodní doplňky jsou získávány přímo z přírody. Přestože jsou syntetické molekuly chemicky téměř totožné s molekulami v přírodě, průmyslové výrobní procesy se velmi liší od způsobu, jakým je produkují zvířata a rostliny. Přírodní produkt je vždy složen z více než jedné molekuly, ve skutečnosti jsou zde spolu další sloučeniny, jako jsou minerály, vitamíny, enzymy nebo kofaktory, díky nimž je produkt pro tělo lépe využitelný. Syntetické produkty jsou jednotlivé molekuly, které navzdory tomu, že mají podobnou strukturu jako přírodní produkty, je nepravděpodobné, že by je tělo využilo stejným způsobem jako jejich přirozené protějšky.

Většina doplňků stravy na trhu jsou syntetické, to znamená, že jsou vyrobeny uměle. K odhalení přírodního nebo umělého doplňku si stačí pečlivě přečíst etiketu, přírodní doplňky uvádějí zdroje potravy, ale ty umělé používají chemické názvy nebo velmi vědecké názvy molekul.

Co jsou přírodní doplňky stravy?

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou doplňky stravy koncentrovanými zdroji živin nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, které jsou uváděny na trh v různých formách (pilulky, tablety, kapsle, tekutiny v odměřených dávkách).

Doplňky stravy jsou určeny k úpravě nutričních nedostatků, udržení dostatečného příjmu určitých živin nebo k podpoře specifických fyziologických funkcí. Jejich použití není určeno k léčbě nebo prevenci nemocí u lidí. V EU jsou doplňky stravy regulovány jako potraviny. 

Druhy přírodních doplňků stravy

Všechny doplňky stravy, které obsahují neporušené zdroje nebo výtažky z rostlin, zvířat, řas, hub nebo lišejníků, jsou považovány za přírodní. Většina z těchto produktů má dlouhou historii použití v bylinářství a tradiční medicíně. Ne všechny přírodní doplňky jsou bezpečné, stejně jako konvenční léky, přírodní doplňky stravy mohou způsobit vedlejší účinky, vyvolat alergické reakce nebo interagovat s jinými léky nebo doplňky stravy, které možná užíváte. Způsob, jakým jsou přírodní doplňky stravy vyráběny, nemusí být standardizován, z tohoto důvodu se může u různých značek lišit to, jak dobře fungují nebo jaké vedlejší účinky způsobují. Membrána vaječné skořápky je vyráběna prostřednictvím patentované metody a splňuje nejnáročnější legislativu v různých geografických oblastech celého světa, což zaručuje naprostou bezpečnost a kvalitu všech produktů. 

Proč je membrána vaječné skořápky v přírodním doplňkem

Membrána vaječné skořápky je přírodní matrice, která obsahuje kolagen typu I, V a X, ale také glukosamin, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou mimo jiné glykosaminoglykany a více než 400 různých proteinů, z nichž některé jsou bohaté na aminokyseliny.

Při výrobě si membrána vaječné skořápky zachovává svou původní strukturu a složení, pouze za použití vody, bez jakýchkoli chemikálií. Podle legislativy a s přihlédnutím k průmyslovému procesu lze membránu vaječné skořápky považovat za přírodní složku pro výrobu přírodních doplňků stravy.

Ne všechny membrány vaječné skořápky na trhu lze považovat za přírodní přísady do potravinových doplňků, protože existují společnosti, které používají různé chemické procesy, aby změnily přirozenou strukturu proteinů vaječných skořápek, a snaží se, aby byl produkt lépe použitelný a přeměnil produkt na hydrolyzovanou nebo částečně hydrolyzovanou membránu.