Co jsou to nutraceutika?

11.03.2022

Termín nutraceutikum se používá k popisu jakéhokoli produktu získaného z potravinových zdrojů, které poskytují další zdravotní výhody. Tento termín spojuje dvě slova "nutrient", což je výživná složka potravy, a "farmaceutikum", což je léčivo. V tomto příspěvku od dodavatele nutraceutických přísad na bázi vaječných skořápek pro potravinářský, kosmetický a farmaceutický průmysl, vám řekneme vše, co potřebujete vědět o tom, co jsou nutraceutika a jaké typy nutraceutik jsou v současné době k dispozici. Zjistěte o tom více! 

Definice nutraceutik

Nutraceutické produkty jsou přípravky existující na pomezí mezi potravinami a léčivy. Cílem nutraceutik je cíleně zlepšovat zdravotní stav (preventivně předcházet nemocem), nikoliv léčit. Název nutraceutica vymyslel v roce 1989 Stephen DeFelice, zakladatel a předseda Foundation for Innovation in Medicine , což je americká organizace se sídlem v Cranfordu (New Jersey).

Filozofií přírodních nutraceutik je zaměřit se na prevenci, podle výroku řeckého lékaře Hippokrata (známého jako otec medicíny), který řekl "nechť je jídlo vaším lékem" . Jejich role v lidské výživě je jednou z nejdůležitějších oblastí zkoumání.

Když mluvíme o nutraceutikách, mluvíme o velmi široké kategorii produktů, které musí splňovat následující kritéria:

  • Musí být produkty přírodního původu , izolované a purifikované nedenaturační metody pro zachování jejich původních vlastností, aniž byste museli provádět nějakou chemickou manipulaci.
  • Musí mít příznivé zdravotní účinky: zlepšení jedné nebo více fyziologických funkcí, preventivní a/nebo léčebné působení a zlepšení kvality života a poskytovat dočasnou stabilitu.
  • Musí projít stabilitní a toxikologickou analýzou a chemickou analýzou.
  • Musí být provedeny reprodukovatelné studie jejich bioaktivních vlastností.

Druhy nutraceutik

Definice nutraceutik a jejich příbuzných produktů obecně závisí na zdroji. Tyto produkty lze klasifikovat na základě jejich přírodních zdrojů, farmakologických podmínek a také chemického složení produktů . Nejčastěji jsou přírodní nutraceutika seskupeny do čtyř kategorií, které zahrnují doplňky stravy, funkční potraviny, léčivé potraviny a léčiva.

Nutraceutika lze proto použít ke zlepšení zdraví, prevenci chronických onemocnění, oddálení procesu stárnutí nebo jen k podpoře funkcí a integrity těla.

Nutraceutikum představuje produkt, který obsahuje živiny pocházející z potravinových produktů a je často koncentrovaný ve formě tekutiny, kapslí, prášku nebo pilulek. 

Podívejme se, jak naše přísady mohou zlepšit zdravotní stav v různých oblastech:

Membrána vaječné skořápky, přírodní zdroj glykosaminoglykanů, jako je chondroitin sulfát a kyselina hyaluronová, mimo jiné biomolekuly, vedla k zvážení tohoto produktu jako potenciální léčby kloubních poruch :

  • Pomáhá snižovat bolesti kloubů při osteoartróze kolene již po 5 dnech*
  • Začíná pomáhat snižovat bolest osteoartrózy již po 5 dnech*
  • Začíná pomáhat snižovat bolest kloubů způsobenou osteoartrózou již po 5 dnech*

Fyziologie lidské kůže se v průběhu života mění, včetně změn vzhledu kůže souvisejících s věkem. Bylo navrženo, že membrána vaječné skořápky, přírodní složka obsahující kolagen, kyselinu hyaluronovou, elastin, mimo jiné biomolekuly, může být použita pro zlepšení pokožky. Membrána vaječné skořápky je doplněk péče o pleť a neuvěřitelně účinná vědecky podložená složka. 

Membrána vaječné skořápky, která se nachází ve vnitřní oblasti vejce připojeného ke skořápce, vykazuje značně pozitivní výsledky. Jde o složku bohatou na kolagen, elastin, kyselinu hyaluronovou, chondroitin sulfát a další klíčové biomolekuly.