Výhody membrány vaječné skořápky

11.03.2022

Membrána vaječné skořápky je podle svého přírodního složení velmi zajímavým produktem pro využití jako přírodní zdroj kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové, chondroitin sulfátu a dalších klíčových biomolekul.

Několik studií prokázalo účinnost tohoto produktu v různých oblastech, jako jsou klouby, kosti a kůže , takže existuje mnoho použití membrány vaječné skořápky . K získání tohoto produktu je nutné jej oddělit od vaječných skořápek, protože je zcela přilepený ke skořápce. Proces separace je zásadní pro udržení celého jeho potenciálu. Čistá a vysoce kvalitní membrána vaječné skořápky může být tím nejlepším spojencem, díky kterému se budete cítit mladší a aktivnější.

V tomto příspěvku vám řekneme všechny výhody membrány vaječné skořápky.

Membrána vaječné skořápky a její vlastnosti

Vysoce kvalitní membrána vaječné skořápky , která si zachovává všechny své biomolekuly, aniž by byla denaturována kvůli agresivnímu výrobnímu systému, obsahuje více než 400 různých proteinů s širokou škálou funkcí .

Vzhledem k teoretickým funkcím proteinů, které tvoří membránu, je nutné vědět, je-li membrána vaječné skořápky skutečně schopna zachovat tyto vlastnosti, a proto byla realizována studie in vitro, která nám dá odpověď na tuto otázku.

Jakmile jsou známy funkce, které membrána vaječné skořápky má, je nutné zjistit, zda po požití člověkem membrána vaječné skořápky tyto funkce zachovává a jaké výhody působí na lidský organismus.

Podle výsledků získaných prostřednictvím různých studií, membrána vaječné skořápky  vykazovala následující klíčové vlastnosti, které vysvětlují vynikající výsledky pozorované po jejím požití u lidí.

  • Antioxidační aktivita.
  • Buněčná aktivace.
  • Syntéza extracelulární matrix.
  • Protizánětlivý účinek.
  • Snížení proteolytické aktivity.
  • Regenerační a hojivý účinek.

Benefity membrány vaječné skořápky

Vzhledem k výše zmíněným vlastnostem, které prokázala membrána vaječné skořápky, byly zjištěny četné příznivé účinky v různých oblastech jak u lidí, tak u zvířat. Toto jsou některé z přirozených výhod membrány vaječné skořápky : 

Oblast kůže

Různé klinické studie provedené s použitím membrány vaječné skořápky pro krásu, prokázaly velká zlepšení nejen v kosmetických tématech, jako je elasticita, hydratace, jas, redukce vrásek, účinek proti stárnutí, ale také v oblasti zdraví pokožky.

Membrána vaječné skořápky zlepšuje funkci kožní bariéry, což znamená větší ochranu vnitřních vrstev kůže před vnějšími škodlivými činiteli (znečištění, UV záření, mikrobiologické činitele...) a větší potíže se ztrátou hydratace těchto vnitřních vrstev. Toto vylepšení obousměrného štítu znamená napjatější, pružnější a zářivější vzhled pleti, ale především mnohem zdravější a mladší pleť.

Membrána vaječné skořápky je nejen schopna chránit pokožku před UV zářením díky zlepšení funkce kožní bariéry, ale  je také schopna obnovit pokožku po extrémním UV záření, snížit zánět a drsnost kůže, zvýšit tvorba nového kolagenu, vlhkost a hydratace pokožky.

Oblast kloubu

Byly prokázány hlavní výhody při užívání membrány vaječné skořápky u lidí v oblasti kloubů u dvou hlavních skupin.

1. Sportovci a fyzicky aktivní lidé

  • zlepšení zdraví kloubů
  • snížení rizika zranění
  • zkrácení doby rekonvalescence a tím i zlepšení výkonnosti

2. Starší lidé

  • snižuje ztuhlost kloubů
  • zlepšuje funkčnost
  • snižuje bolestivost kloubů, takže starší lidé mohou zlepšit svou a mobility a tím zvýšit kvalitu svého života

U zvířat, konkrétně u psů a koní, různé studie s membránou vaječné skořápky prokázaly obrovské výhody při zmírnění zánětu kloubů, zlepšení kulhání, rychlosti ohýbání a natahování končetin, zvýšení jejich pohyblivosti, zlepšení nálady.

Membrána vaječné skořápky

  • jako složka potravinového doplňku pro zdraví kloubů . Podle četných studií provedených s membránou vaječné skořápky se při užívání pouze 300 miligramů denně snižuje bolestivost a ztuhlost kloubů a funkčnost kloubů je vysoce zvýšena již po několika dnech léčby. Kanadské zdravotnické úřady ve skutečnosti povolují pro produkty s obsahem membrány vaječné skořápky následující tvrzení: "Pomáhá snižovat bolest kloubů při osteoartróze kolene již za 5 dní", "začíná pomáhat snižovat bolesti kloubů při osteoartróze již za 5 dní" . Díky těmto speciálním výhodám je membrána vaječné skořápky jedním z nejlepších produktů pro zlepšení pohyblivosti u starších osob, což jim umožňuje zlepšit jejich mobilitu a následně kvalitu života. Sportovci a fyzicky aktivní lidé jsou další cílovou skupinou, která používá membránu vaječné skořápky kvůli jejím výhodám, které prokázaly různé studie  nejen u kloubů, snížení bolesti a ztuhnutí, ale také zlepšení elasticity šlach, snížení rizika zranění, zkrácení doby zotavení a zlepšení jejich výkonu
  • jedna z nejlepších složek do doplňků stravy pro pleť, vlasy a nehty . Složka na bázi kolagenu a kyseliny hyaluronové, kterou jako jedinou mohou konzumovat i vegetariáni. Díky své antioxidační aktivitě má protizánětlivé účinky, regenerační a hojivé účinky, aktivuje funkci kožních buněk (fibroblastů) a má schopnost inaktivaci enzymů degradujících elastin a kolagen. Denní dávka, pouze 300 mg, je schopna zvýšit hydrataci a elasticitu pokožky, navíc redukuje vrásky a skvrny, vykazuje obrovský účinek proti stárnutí. Podle nejnovějších studií je membrána vaječné skořápky vysoce účinná pro ochranu a obnovu pokožky po vystavení UV záření.
  • jako špičková složka pro použití v krmivu pro domácí mazlíčky, svačinkách a doplňcích, pro zdraví domácích mazlíčků a šťastné majitele. S vědecky ověřeným účinkem závislým na dávce je to dokonalá složka pro zlepšení zdraví kloubů domácích mazlíčků . U psů s dysplazií kyčelního kloubu se jejich zánět kyčelního kloubu měřený sonograficky snížil, přibližně o 50 % za pouhých 40 dní, což výrazně zlepšilo jejich náladu a chování. Tato značková přísada se doporučuje zejména pro geriatrická zvířata, pro štěňata velkých plemen, pro plemena s predispozicí k rozvoji dysplazie, pro soutěžní zvířata a pro rekonvalescenci po ortopedických operacích.
  • perfektní složka pro výrobu doplňků stravy pro účely zdraví kostí. Je to přirozený zdroj vápníku s vyšší biologickou dostupností než u běžných produktů, ale s dalšími minerály, jako je hořčík, fosfor, stroncium a některé kolageny a glykosaminoglykany. Toto speciální a přírodní složení činí tento produkt jedinečným, protože poskytuje minerální i organickou matrici, která je potřebná pro správný růst a vývoj kostí. Membrána vaječné skořápky  je skvělé řešení pro zvýšení hustoty kostní tkáně, aby se minimalizovaly účinky způsobené osteoporózou a zkrátila se doba potřebná k rekonvalescenci kostí po zlomeninách.