verEYE LUTEIN PLUS

Rybí olej

Lidský organizmus pro své fungování potřebuje mastné kyseliny, které jsou hlavní složkou tuků. Většinu z nich dokáže sám vytvořit ze stravy. Avšak dvě esenciální mastné kyseliny - kyselinu linolovou (LA - reprezentant třídy omega-6 MK) a alfa-linolenovou (ALA - reprezentant třídy omega-3 MK) syntetizovat nedokáže. Tyto základní tuky jsou nezbytné pro normální fungování všech tkání v těle a je třeba je získat přímo ze stravy.

Aby tyto mastné kyseliny měly správný účinek na celý organismus, je důležité, aby jejich zastoupení v organismu bylo ve správném poměru - 1:2 až 1:4 (omega-6 ke omega-3). Nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin může utlumovat využití omega-3 kyselin.

Omega-6 MK se nacházejí v listové zelenině, semínkách, ořechách, obilovinách a rostlinných olejích jako jsou kukuřičný, slunečnicový, sezamový, sójový, bavlníkový. Nedostatek těchto mastných kyselin vede k řadě negativních projevů a poruch, především jater, ledvin, snížení růstu, zhoršení obranyschopnosti, depresím a nadměrné suchosti pleti.

Omega-3 MK najdeme v rostlinné a mořské potravě - ale získává se hlavně z rybího oleje. Omega-3 je nezbytná pro tvorbu buněčné membrány as jejím nedostatkem souvisí celá řada zdravotních problémů. V naší slovenské populaci bohužel převládá konzumace hlavně omega-6 MK a máme nedostatek omega-3 MK - což se podepisuje na našem zdravotním stavu.

Kdy je vhodné nasadit doplňky stravy s obsahem omega-3 MK?

  • nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje únavou, suchou pokožkou, lámavými nehty a vlasy, zácpou, častým nachlazením, depresemi nebo bolestmi kloubů;
  • pravidelný příjem omega-3 zlepšuje mentální schopnosti, paměť, brání vzniku aterosklerózy, zpomaluje atrofii mozku, brání vývoji depresivních až úzkostlivých stavů v jejich raném stádiu, zlepšuje stav pacientů s Alzheimerovou chorobou;
  • přiměřeně vysoká hladina omega-3 v těle upravuje funkce kardiovaskulárního systému - snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice, snižuje vysoký krevní tlak, redukuje výskyt migrény;
  • omega-3 MK brání množení rakovinných buněk, je vhodná jako prevence před vznikem rakoviny prostaty u mužů a rakoviny prsu u žen; dokáže výrazně zmírnit menstruační bolesti, bolesti prsů, během těhotenství příznivě ovlivňuje plod a vývoj dítěte; doporučuje se i při komplikacích spojených s těhotenstvím, ale i po potratu;
  • pomáhá při problémech se zhoršujícím se zrakem vlivem stárnutí, je prevencí některých očních onemocnění jako šedý zákal, syndrom suchého oka...
  • vyživuje kůži a pomáhá jí udržet si elastickou strukturu (pokožka pomaleji stárne), zabraňuje tvorbě vrásek, stimuluje růst a vyživování vlasů

Beta karoten - účinky:

  • zrak: betakaroten chrání před makulární degenerací, snižuje riziko šedého zákalu, je vhodnou prevencí proti šerosleposti a přispívá ke správnému fungování očí;
  • pokožka: dostatek betakarotenu v těle ovlivňuje ve velké míře stav naší pokožky:

           - zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí
           - dodává pokožce přirozený lesk,
           - pomáhá při léčbě kožních infekcí a otevřených vředů,
           - je účinný při léčbě kožních problémů jako je suchá kůže, ekzém, psoriáza,-
           - je součástí opalovacích krémů, kde zabraňuje fotooxidaci (volné kyslíkové radikály při opalování                     mohou být faktorem, který umožňuje vznik rakoviny kůže), zabraňuje spálení pokožky a dodává jí                   krásnou barvu s dlouhodobým efektem;

  • kardiovaskulární systém: betakaroten výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Ve spolupráci s vitamínem E snižuje riziko kornatění tepen a onemocnění koronárních tepen;
  • posiluje imunitní systém a obranyschopnost organismu;
  • snižuje riziko rakoviny plic a vzniku respiračních onemocnění jako jsou astma, bronchitida, rozedmu plic. POZOR: synteticky upraveného betakarotenu v tabletách by se měli zcela vzdát milovníci cigaret, neboť podporuje tvorbu kyslíkových radikálů v plicích a otevírá cestu rakovinovému onemocnění. Odborníci doporučují kuřákům doplňovat si zásoby vitamínu A z přírodních zdrojů.

Lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin se nacházejí prioritně v oku, přičemž zeaxantin se hromadí ve žluté skvrně (macula lutea) a lutein se vyskytuje v sítnici. Oba tyto antioxidanty se nacházejí v oku ve velké koncentraci - lutein se v sítnici nachází v 1000krát vyšší koncentraci než ve zbytku těla. Lutein i zeaxantin filtrují škodlivé vysokoenergetické modré vlnové délky ze světla, čímž chrání oční buňky před poškozením.

Funkce luteinu a zeaxantinu v organismu:

  • snižují riziko makulární degenerace spojující se s věkem;
  • snižují riziko dalších chronických očních chorob (šedých zákalů)
  • hladina luteinu v mozku se pojí s lepším kognitivním výkonem - zlepšuje se verbální plynulost, paměť a rychlost učení;
  • lutein a zeaxantin ovlivňují myšlení, pochopení souvislostí, schopnost učit se, pamatovat, vyhodnocovat zkušenosti a smyslové podněty;
  • lutein jako doplněk stravy snižuje i riziko srdečně-cévních chorob, upravuje hladinu dobrého cholesterolu a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva.

Jelikož lidské tělo přirozeně lutein a zeaxantin pro své potřeby nevyrábí, je třeba jejich denní dávku doplňovat. Západní strava je však na lutein a zeaxantin chudá. Nejvíce těchto antioxidantů se nachází v:

  • 100 g kadeřavé kapusty obsahuje 39,6 mg luteinu a zeaxantinu.
  • 100 g špenátu obsahuje 15,7 mg luteinu a zeaxantinu.

Jejich obsah v jiných potravinách je tak nepatrný, že abychom zkonzumovali dostatek luteinu, měli bychom sníst 42 vajec nebo 35 kilo jablek denně. Nedostatek luteinu a zeaxantinu je jedním z důvodů zhoršení zraku při stárnutí. Velkou pomocí je možnost odvrátit zhoršování zraku konzumací těchto dvou látek ve formě doplňků výživy.

Inulin

Inulin je nerozpustná vláknina, která beze změny prochází tenkým střevem a teprve v tlustém střevě dochází k jeho fermentaci - kvašení. Produkt kvašení slouží jako potrava pro bifidobakterie v našem trávicím traktu (bifidobakterie zabraňují nežádoucím nebo patogenním bakteriím šířit se ve střevě a tím chrání střevní stěny před záněty a rakovinou).

Inulin řeší problémy s trávením jako jsou porucha vstřebávání, zvýšená plynatost, zácpa, syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, pomáhá při hubnutí, spolupodílí se na zdravém vývoji kostí a prevenci osteoporózy.

Brusnice borůvka, lidově borůvka
Účinky borůvek:

  • pomáhají obnovovat sítnici oka - během druhé světové války je podávali letcům na noční lety
  • jsou výborným prostředkem proti průjmům
  • pomáhají příznivě při různých zánětech ústní dutiny
  • listy i nať tohoto keře snižují koncentraci glukózy v krvi a díky tomu jsou vhodným doplňkem pro diabetiky.

Světlík lékařský

Účinky světlíku:

  • prioritně se používá při problémech s očima - výrazně tlumí oční záněty (zánět očních spojivek, slzného váčku, víček)
  • může se použít na mokvající ekzém, který se objevuje kolem očí, nebo při silné světloplachosti, při slzení očí a oční únavě
  • vhodná je při nespavosti, migréně

Kustovnice čínská - známá také pod názvem Goji

Kustovnice čínská je známá také jako elixír mládí, sexuální vitality, potence a plodnosti. Rostlina a její plody - goji - mají vysoký obsah vitamínů, stopových prvků a aminokyselin. Toto unikátní složení rostliny má velmi pozitivní vliv na zdraví ve více oblastech:

  • goji má překvapivé účinky na zdraví očí - posiluje zrak, chrání oči nejen před UV zářením, ale také nemocemi, podmíněnými věkem nebo špatným zdravotním stavem;
  • zpomaluje stárnutí a procesy, které s tím souvisí, chrání pokožku před nežádoucími účinky slunečního záření;
  • zlepšuje sexuální vitalitu, plody goji mají podpůrné a stimulující účinky na plodnost, potenci au mužů i na zdravé fungování prostaty;
  • pomáhá tělu zvládat tělesnou nebo psychickou zátěž;
  • celkově posiluje imunitu.

Skořice cassia

  • reguluje hladinu cukru v krvi, přispívá ke snížení inzulínové rezistence
  • posiluje stěny cév
  • obsahuje látky s protizánětlivým účinkem a její konzumace může být vhodnou prevencí proti vzniku autoimunitních onemocnění
  • pomáhá při Alzheimerově chorobě tím, že dokáže blokovat vznik nepříznivých usazenin v mozku a dokonce se podílí na jejich odbourání
  • podporuje prokrvení sliznice žaludku a hojení peptických vředů.